... medan
högljudda
pratar
är
de visa
tysta ...
https://www.youtube.com/watch?v=nY-V0PISRyk The Art Of Noise Peter Gunn
SVENSKANS TONALA ORDACCENTER: akut accent och grav accent
Svenskan har två tonala ordaccenter: akut accent (även kallad accent I) och grav accent (även kallad accent II). En distinktion mellan akut och grav accent finns i de flesta svenska dialekter, dock stora regionala skillnader visas genom fonetisk realisering. Regionala varianter av svenskan bär spår av äldre dialekt. De genuina gamla dialekterna med eget ordförråd och egen grammatik är så småningom helt försvunna. Med andra ord, inom snar framtid kommer vi alla att prata endast engelska.
Några exempel på regional variation:
* sydsvenskt uttal
* gotländsk diftongering: stain-sten, augä-öga, bäuk-buk, bäita-bita
Dock även på Gotland kan förekomma fonetiska skillnader t. ex. mellan Klintehamn och Fårö
* mälardalsdiftongering
Ett exempel på svenskans accentkontrast ges av orden anden (bestämd form av and, engelska the duck) och anden (bestämd form av ande, engelska the spirit). I anden befinner sig tonhöjdskurvan relativt lågt vid början av den betonande vokalen för att sedan stiga och åter sjunka under den andra vokalen. Så bildas en tontopp nära ordets mitt och är typiskt för ord med akut accent.
I anden har tonkonturen ett första maximum vid början av den betonade vokalen, sjunker under denna vokal för att åter stiga till ett andra maximum i den sista vokalen. På så sätt bildas den tvåtoppiga tonkontur och är typiskt för ord med den grava accenten.
Skillnaderna i ordaccent är ibland den enda skillnaden mellan två ord som i skrift ser likadana ut, t. Ex. tomten och tomten. Tomten runt huset, som i obestämd form är ett enstavigt ord, uttalas med akut accent, och tomten som kommer på julafton uttalas med grav accent. Fundera lite och svara på fråga: Får får får????
Akut accent har ord som består av en enda stavelse: and, väst, gul men även ord som betonas på sista stavelsen: amatör, violin. Ord som slutar på obetonat suffix som -is och -isk, t. ex. dagis, lyrisk, men även ord som börjar på obetonat prefix som be- och för- , t.ex. begripa och förkasta.
Grav accent har ord som består av tvåstaviga stammar som ande, kasta, flicka, slutar på obetonat suffix som -ig, -ling, -ning, t.ex. saklig, segling, rökning. Även sammansatta ord har grav accent: grönsak, samt. ord som börjar på betonat prefix av typen sam- och av-, t.ex. samtal, avkrok eller ord som slutar på betonat suffix av typen -sam, -bar, -essa, t.ex. skrytsam, lastbar, prinsessa.
Svenskans kan betraktas som ett accentspråk. Accentvalet är regelstyrt och därmed förutsägbart. Andra accentspråk är t.ex. bosniska och japanska.
Betoningen Betoningen kan variera beroende på vad talaren anser vara viktigt i sammanhanget. Nedan finner Ni några exempel. I vilken situation skulle respektive mening passa in?
(a) Henrik säger att det är roligt att klättra i berg. (neutral betoning)
(b) Henrik SÄGER att det är roligt att klättra i berg.
(c) Henrik säger att det ÄR roligt att klättra i berg.
(d) Henrik säger att det är ROLIGT att klättra i berg.
(e) Henrik säger att det är roligt att KLÄTTRA i berg.
(f) Henrik säger att det är roligt att klättra i BERG.
(g) Henrik säger att DET är roligt att klättra i berg.
Läs högt och alla meningar. Fundera och reflektera. Återkom med ev. frågor.
Träna uttal. Titta på filmen om vokaler. PLEASE. DO IT.
http://pratar.weebly.com/vokaler.html
Träna mer: Vilken skillnad märker Du mellan uttalet av vokalparen I och II
I: II:
i-y e-ö
ä-i a-ö
u-o ö-å
y-u u-y
Träna ännu mer: (y) http://pratar.weebly.com/y-traumlna-mer.html
(ö) http://pratar.weebly.com/ouml-traumlna-mer.html
(ä) http://pratar.weebly.com/auml-traumlna-mer.html
... på återseende ...
https://www.youtube.com/watch?v=p70gpLzS4O0 Yebo
Art Of Noise feat. Mahathini & The Mahotella Queens
... Because i'm just a soul whose intentions are good.
Med aldrig sinande vänlighet
Đeno
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar